TÉMÁK, Kategóriák

A hiperaktivitás és az ételallergia

591
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ételallergiák és a túlmozgásosság közötti összefüggés nem tisztázott egyértelműen – Sőt, talán az egyik legjelentősebb vitakérdés a természetes gyógymódok képviselői és a gyógyszeres kezelést alkalmazó orvosok között.

Több táplálkozáskutató sem látja egyértelműen bizonyítottnak a táplálkozással való kapcsolatot, a tapasztalatok azonban egyes diétás megszorítások után javulásról tanúskodnak.

Mit mond a tudomány kevésbé szkeptikus fele?

»» A legközvetlenebb kapcsolatot eddig az élelmiszer-adalékok kapcsán (mesterséges színezékek és a szalicilát elemzésekor) jelezték:

Kisállatkísérletek során 1 mg szintetikus ételszínezék hatására a patkányok aktivitása láthatóan megnőtt, ugyanakkor az ún. labirintustesztben romló eredményeket mutattak (erősen csökkent a tájékozódási képességük). Ez a jelenség pl. az alluravörös (E 129) vizsgálatakor kiemelkedően megmutatkozott.

»» A hiperaktivitásban szenvedőknél egyértelmű javulás mutatkozik a mesterséges színezékektől, szaliciláttól és egyéb tartósítószerektől (benzoesav) mentes étrend hatására. Egyes szakemberek meglátása szerint ennek hátterében az említett vegyületek lebontásáért felelős enzimek relatív hiánya a felelős.

A szalicilát nemcsak a háztartásban használt tartósítószerek között fordul elő, hanem gyógyszerekben, sőt gyümölcsökben és zöldségfélékben is megtalálható, ezért ilyen típusú érzékenység esetén minden lehetséges forrást tekintetbe kell venni.

»» A túlmozgásosság étrendi okainak kutatását valójában az teszi nehézzé, hogy számos esetben a tüneteket nem allergia vagy intolerancia, hanem nevelési hiányosságok, pszichológiai okok (pl. a szülők válása), vagy éppen a gyermek állandó nassolása miatt előálló biokémiai folyamatok okozzák.

A különböző, étrendtől független lelki és testi stresszek gyakran váltanak ki a gyermekeknél hiperaktivitásra emlékeztető magatartást. Az említett tényezők és az ételek által kiváltott tünetek együttese nehezen átláthatóvá teszi ezt a kérdéskört. Tény, hogy a kialakuló túlmozgásosságnak számos alkalommal semmi köze az ételallergiához, azonban szükséges odafigyelni azokra az esetekre is, amikor viszont gyanítható a táplálékokkal szembeni érzékenység szerepe a kórfolyamatban.

591
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]