TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg, hogy mi a különbség az ételallergia és az élelmiszer-intolerancia között

528
HOZZÁSZÓLÁS:

Sok étel nagyon hasznosnak tűnik, mégis vannak, akik nem tudják azokat megemészteni, illetve a bennük rejlő hasznos tápanyagokat kiaknázni. Ez az úgynevezett élelmiszer-intolerancia, mely egyre gyakoribb problémává válik, de semmi köze az ételallergiához.élelmiszer-intolerancia

Az ételallergia azonnali drámai hatást vált ki, például hányást, kiütést okoz, vagy súlyos esetekben allergiás sokkhoz, sőt, akár halálhoz is vezethet.

Milyen tüneteket okozhat az élelmiszer-intolerancia?

Az élelmiszer-Intolerancia lassan alakul ki, krónikus, hosszú távú tüneteket vált ki. Ezért sokszor rejtett vagy késleltetett allergiaként utalnak rá.

Egy kis ízelítő a tünetek végeláthatatlan listájából:

– bőrproblémák (pattanások, ekcéma, psoriasis);

– emésztési rendellenességek (vastagbélgyulladás, egyéb bélpanaszok);

– súlyproblémák;

– hiperaktivitás vagy egyéb viselkedési problémák (gyermekek esetén);

– reuma, ízületi panaszok;

– álmatlanság, fejfájás, migrén, kimerültség és számos pszichológiai probléma, például depresszió.

Melyek a leggyakoribb kiváltó ételek?

Gyakran a búza a bűnös… A sok kenyeret, süteményt, kekszet és tésztát fogyasztó emberek szervezete könnyen intoleránssá válhat a búzával szemben.

A feldolgozott ételek, erősen fűszerezett rágcsálnivalók és édességek szintén sok problémát jelenthetnek.

Furcsa módon sokszor olyan étel okoz intoleranciát, amelyet az emberek folyamatosan kívánnak; például a csokoládé és a kávé. Nem elég, hogy a szenvedő teste nem tudja tolerálni ezen anyagokat, ráadásul még függőségi helyzetbe is kerül.

Az ilyen étel a testben méregként viselkedik, nem tud normál módon felszívódni, hanem ellenreakciót Indít be. A más területeken és sokszor többnapos késéssel felbukkanó tünetek miatt általában rejtély fedi a kiváltó okot.

További zűrzavart okozhat az élelmiszer-intolerancia által kiváltott hatások sokfélesége. A búza például migrént okozhat az egyik embernél és ekcémát a másiknál.

Ugyancsak gondot okoz a tünetek sokrétűsége. Az embernek váltakozva van székrekedése és hasmenése, migrénje, ízületi gyulladása, és sokszor olyan kimerültnek érzi magát, hogy alig tud kimászni reggel az ágyból.

Hogyan szűrhető ki a gondot okozó étel?

A táplálkozási szakemberek étrendszigorítással próbálják kiszűrni az intoleranciát okozó élelmiszert.

Első körben egy nagyon enyhe étrenddel indítanak, amelyhez egyesével adják hozzá a különböző ételfajtákat, így megfigyelhető, hogy melyik étel okoz intoleranciát, és azt a későbbiekben el lehet és el is kell kerülni.

Ha az adott étel nem okozott intoleranciát, akkor továbbra is szerepelhet az étrendben.

528
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]